Ekonomi

Yeşil mercimekte yerel üreticiyle güç birliği

Mehmet Hanefi GÜLEL

Kayseri Valiliği ve Migros; Kayse­ri İl Tarım ve Or­man Müdürlüğü, Kayse­ri Şeker, GürAta ve Zzef desteğiyle Kayseri’deki yerli üretim yeşil merci­mek ekimi artırılıyor.

Proje kapsamında, Kayseri İl Tarım ve Or­man Müdürlüğü tarafından üreticilere 38 bin kilogram sertifikalı tohum dağıtıl­dı. Oluşturulan eğitim prog­ramları ve verilen teknik desteklerle ekim alanların­da çoklu ürün yetiştiriciliği, ürün kayıplarının azaltılma­sı ve onarıcı tarım konula­rında da çalışmalar yapılıyor ve üreticilerin yetkinlikleri artırılıyor. Migros’un alım garantisi, lojistik ve paket­leme desteğiyle ise çiftçiler, üretim ayağında güçleniyor. Bu yıl için Kayseri’de 4 bin dekar, Kayseri Şeker’in üre­tim yaptırdığı komşu illerde yaklaşık 6 bin dekar olmak üzere, toplam 10 bin dekar alanda mercimek ekildi.

“Her tencereye yeşil mercimek girecek”

Bitkisel protein açısın­dan zengin yerli yeşil mer­cimek üretimini canlan­dırmak için örnek bir proje hayata geçirdiklerini kayde­den Migros Grubu Pazarla­ma İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur; Kayserili çiftçilere gıda güvenliği, kalite, amba­lajlama, finansman, pazar­lama, lojistik gibi konular­da eğitimler verdiklerini be­lirtti. Migros’un cirosunun yüzde 77’sinin tarıma daya­lı olduğunu ifade eden Bay­dur, tüketicilerin yerli to­humla üretilmiş, kaliteli ve sağlıklı proteini uygun fi­yatla sofrasına koyabilece­ğine dikkat çekti.

Baydur, “Türkiye’de her tencereye yerli yeşil merci­mek girecek. Çiftçilerimiz de Migros sayesinde ürün­lerini Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırabiliyor ve emeğinin karşılığını zama­nında, değerinde ve güvenle alıyor. Bu proje, onarıcı ta­rım uygulamaları ile sürdü­rülebilirliğe de katkı sağlı­yor. Karbon ayak izini düşü­rüyor, su tasarrufu sağlıyor ve biyolojik çeşitliliği koru­yoruz” dedi.

Kayseri İl Tarım ve Or­man Müdürü Bülent Sak­lav ise Tarım ve Orman Ba­kanlığı ile yerel kaynakların destekleriyle yüzde 50 hi­beli olarak 38 bin kilogram sertifikalı ve yerli çeşit yeşil mercimek tohumunu üreti­cilere ulaştırdıklarını belir­terek, “Üretim periyodu sü­resince teknik ekiplerimiz tarafından çiftçilerimize destek sağlıyoruz. Bu pro­jemizle münavebeye iyi bir alternatif olan mercimekle toprak sağlığını koruyarak, sürdürülebilir çevreci uy­gulamaları da desteklemiş oluyoruz” diye konuştu.

Yerel üreticiler güçleniyor

Verdikleri danışmanlık kapsamında, kamu ve özel sektör iş birlikleriyle tarı­mın gelişmesine katkı sağ­layan örnek projeler geliş­tirdiklerine dikkat çeken GürAta ve Zzef Yönetim Ku­rulu Üyesi Erkan Gürkan, ülkedeki küçük yerel üreti­cileri bulup, birlikler ve ko­operatifler altında güçle­nerek, resmi kurumlar ve perakendecilerle bir araya gelmelerini sağladıklarını söyledi.

Projede kamu, üniversite, özel sektör ve kooperatif iş­birliğinin kurulduğunu kay­deden Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve GürA­ta Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise yerel üreticilerin ürünleri­nin, doğrudan organize pe­rakende üyeleri aracılığıy­la tüketicilere ulaşmasına destek verdiklerini aktardı. Özpamukçu, böylece uygun fiyatlı, sağlıklı ve güvenilir gıda tedarikini güvence altı­na aldıklarını belirtti.

“Intercropping ile Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz”

Üretim çeşitliliği ve toprak verimliliğini artırmak için tarım parsellerinde birlikte yetiştiricilik (intercropping) modeliyle Ar- Ge çalışmaları yürüttüklerini aktaran Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Şeker pancarı sıra arasına yeşil mercimek ekimini teşvik edip toprak yapısının iyileştirilmesini sağlıyoruz” dedi.

andirinhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu